Ostatky 2020

Ostatky v Křižanovicích u Bučovic pořádá tradičně Sbor dobrovolných hasičů. V letošním roce se konaly dva týdny před termínem pravých Ostatků z důvodu jarních prázdnin v následujícím týdnu. V sobotu se hodinu po poledni sešlo v požární zbrojnici na padesát masek, asi dvacet dospělých a třicet dětí. Pod vedením medvěda a za doprovodu muzikantů se všichni vydali na obchůzku celé vesnice.

Kdo chtěl podpořit pořádající hasiče, přispěl do pokladniček. Masky si při pochůzce pochutnaly na připravených dobrotách – nechyběly koblihy, uzené, tlačenka, různé sladké i slané pochutiny. Na zahřátí pak čaj, svařák, slivovice apod. Ke konci obchůzky nás čekaly zabíjačkové hody. Kolem páté odpoledne jsme před hasičkou pochodem ukončili odpolední průvod. V sokolovně pak muzikanti i masky dostali občerstvení a některé masky se šly připravit na večerní zábavu. Po odchodu masek pořadatelé pouklízeli a připravili vše potřebné pro večerní maškarní ples.

Od osmé večer hrál k tanci i poslechu Classic Kroměříž, rej masek začal v devět. Téměř čtyřicet masek zpříjemnilo přítomným taneční zábavu. Každý se snažil tipovat, kdo se pod kterou maskou skrývá. Kolem jedenácté hodiny bylo vše jasné, protože dohady ujasnilo „odmaskování“ tj. sejmutí masky z obličeje a průvod všech masek kolem sálu. Kolem půlnoci jsme zjistili, jaké měl kdo štěstí při koupi losů. Vydaly se okamžité výhry a vylosovaly se postupující losy. Část osazenstva se po vylosování ubírala k domovu. Vytrvalci se bavili až do druhé hodiny, kdy jsme se s kapelou rozloučili.

Poděkování patří všem, kteří se na přípravě a průběhu Ostatků podíleli. Sponzorům a členům za příspěvky do tomboly.

Marie Rozehnalová